Zeybek

Zeybek EğitimiBatı Anadolu yöresinin belirli bir halkoyununa zeybek oyunu deniliyor. Tek kişi tarafından ya da birkaç dansçının çember şeklinde dizilmesiyle oynanır. Zeybek, halkı koruyan cesur bir adamı temsil eder. Zeybek oynayan dansçı, kollarını omuz hizasında iki yana doğru açar ve büyük adımlar atarak ağır ağır hareket eder



Horon

Horon kelimesinin nerden geldiği hakkında uzlaşıya varılmış ortak bir kanaat bulunmamaktadır. Ansiklopedilerde hala dans anlamına gelen "horom" kelimesinden geldiği yer alır. Bir başka söylentide Trabzon'da hasatı yapılmış tarlaların, mısır saplarının kışın hayvanlara yem yapılmak için harmanlanmasıyla oluşan görüntüdür. Tıpkı yan yana duran adamlar görüntüsü veren ve "horom" adı verilen bu mısır demetleri’ nin bu oyunun isim babası olduğu düşünülmektedir.

Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde oynanan geleneksel halk danslarının adıdır. Trabzon, Ordu, Giresun, Artvin, Rize ve Gümüşhane'de oynanan sert ve hareketli oyunlardır.

Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan Samsun sınırından Gürcistan sınırına kadar olan bölgede kız, erkek veya karışık olarak yayla şenlikleri, asker uğurlama, düğün ve nişan ve gibi toplu eğlencelerde ‘kemençe’ Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Gümüşhane’ de, ‘davul- zurna’ Ordu, Giresun, Trabzon ve Gümüşhane’ de, ‘kaval’ Of, Sürmene, Hopa ve Kemalpaşa’ da, ‘akordeon’ Borçka ve Şavşat veya ‘tulum’ Rize ve Artvin’ de eşliğinde oynanan geleneksel dans çeşitlerinin adıdır.

Horon Kursları
Karadeniz’in vazgeçilmez oyunu horon oynayarak üstünüzdeki tüm streslerden arının. Adeta terapi uygulayan horon bir başlandı mı hiç bırakılmayacak türden. Bir horon halkasına az sayıda kişiyle başlanıp oyunun sonunda yüzlerce kişinin bu halkaya girdiğini görürsünüz. Bir horon halkası dansı saatlerce de sürebilir. Sizlerde bu denli eğlenceli ve efor sarf ettiren horon oyunun en iyi şekilde öğrenmek bizimle irtibata geçebilirsiniz. Üstelik bütçenizi fazla zorlamadan bu kurslara kayıt yaptırabilirsiniz.

Roman Dansı

Roman DansıBarışçı, sanatsever ve maddeye önem vermeyen insanlar olan Romanların dansları ve müzikleri bu karakteristik özelliklerini yansıtır. Roman dansı oldukça hareketli, kıvrak, neşeli figürlerden oluşur. Roman müziğinin ritmik yapısı 9 zamanlı aksak olup, hızlı ve ağır bölümlerden oluşur.

Hareketli ve enerji veren müzikleri eşliğinde, ritmik/yaratıcı yapısıyla müzik ve dans tutkusunu içinde barındıran Roman Dansı, İstanbul Dans Merkezinde Roman dersleri ile buluşuyor.

Roman Kursları başlangıç seviyesindeki katılımcılara yönelik olup, Roman Kursu programı kapsamında, vücudun belirli bölgelerini kullanarak temel figür çalışmaları, basma, koşma, sekme, yaylanma, tavır, tarz, duruş provaları, kombinasyon çalışmaları ve roman koreografisi çalışılacak.

- Roman dersi temel figür çalışması
- Belden aşağı temel figür çalışmaları
- Başma, koşma, sekme, yaylanma
- Temel figürlerle kombinasyon çalışmaları
- Figür kombinasyonlarının vücutta refleks haline dönüşebilmesi için tekrarlar
- Kalça, bel ve göbek figürlerini uygulama teknikleri
- Kalça bölgesiyle öğretilen figürlerin ayaklarla kombinasyonları
- Belden yukarı temel figür çalışmaları
- Kol ile yapılan hareketler
- Baş, kol ve vücutla yapılanhareketlerden oluşan figür kombinasyonları
- Roman koreografisinin oluşturulması
- Tavır, tarz, duruş provaları

*Gittikleri tüm bölgelerde her türlü baskıya maruz kalan Romanların en büyük varoluş dayanaklarından biri, yaşadıkları bütün bu olumsuzluklara karşı eğlenmekten, müzik yapıp dans etmekten geri kalmamalarıdır. Romanların nesilden nesile geçen dans ve müzik birikimi halkın en büyük özelliğidir. Roman dansları hareketleri, figürleri, müzikleri ve adımları bakımından kuzey Hindistan kökenli danslar ile benzerlik göstermektedir. Romanlar yaşadıkları ülkelerin danslarına da uyum sağlamışlardır.

Danslarında o yörelere ait figürler bulunmaktadır. Ülkemizde yaşayan roman nüfusu ortalama 700 bin civarında tahmin edilmektedir. Nüfusun önemli bir kısmı Trakya ve Marmara bölgesinde yaşamaktadır. Özellikle bu bölgelerin halk dansı olarak tanımlanan Roman dansları, son zamanlarda iyice ilgi görmeye başlamış ve ‘Roman Havası’ olarak yaygınlaşmıştır. Hemen hemen herkes bu dansı sevmekte ve yapmaktadır.

*ROMAN DANSINI ANKARA AKADEMİ SANAT’TA DANS ETMEYE DOYAMAYACAKSINIZ…

Roman Dans Kursuyla Akademimizde eğlenceye doyamayacaksınız. Kursumuzda roman havası ile hem coşacak, hem de coşturacaksınız. Alanında profesyonel eğitmenler eşliğinde geleneksel kültürün bir parçası haline gelen bu eğlenceli dans sayesinde tüm hünerlerinizi sergileme fırsatı bulacaksınız.

Roman Dans Kursu Ankara Akademi Sanatta eğitimin, eğlencenin, aktivitenin, çeşitliliğin, güvenin ve kalitenin vazgeçilmez adreslerinden biridir. Geniş ve ferah dans salonu ile dans severlere en iyi şekilde hizmet vermektedir. Sizde kaliteli salonlarımızda eğlenceli roman dansı dersleri almak isterseniz en kısa zamanda bizimle iletişime geçin ve ortalığın tozunu roman havasıyla attırın.

Sirtaki

Sirtakiİsimlendirme konusunda, özellikle de Yunan olmayanlar arasında ciddi bir kavram kargaşası söz konusudur.Sirtaki sözcüğü 1960'lı yıllarda kullanılmaya başlamıştır. O yıllara kadar asıl kullanılan sözcük Hasapiko ve onun türevleridir; Hasapiko Argo (Ağır Kasap), Hasapiko Grigoro (Hızlı Kasap) ve Hasaposerviko (Sırp Kasabı) gibi.

Sirtaki sözcüğü, bir diğer Yunan dansının adı olan Sirto sözcüğüne, Yunanca'da küçültme ve şirinleştirme eki olan -aki soneki eklenerek elde edilmiştir. Bu yeni isimlendirmeye Hasapiko'da yapılan bir değişiklik nedeniyle ihtiyaç duyulmuştur. Hasapiko Argo aynı ritimle başlayıp biten yavaş bir danstır. Ancak özellikle Theodorakis ve Hacıdakis gibi bestecilerin 1960'lı yıllarda geleneksel Yunan müziklerine getirdikleri yeni yorumlarla birlikte, geleneksel Yunan dansları da bu dönemde belli bir değişime uğramıştır. Ağır bir ritimle başlayan Hasapiko Argo belli bir noktadan sonra giderek hızlandırılmaya başlamıştır. Bu yeni türü saf Hasapiko'dan ayırmak için Sirtaki sözcüğü türetilmiştir. Sirtaki, Hasapiko Argo ile başlayan ama bir süre sonra hızlanan dansın adıdır. Sirtaki hem Hasapiko'ya bağlıdır hem de ondan bağımsızdır.

Öte yandan, bu isimlendirmeleri karmaşık hale getiren şey çeşitli kesimlerin bu danslar karşısındaki tutumlarıdır. Bu anlamda Sirtaki sözcüğü günümüzde bir parça aşınmıştır. Yunan kültürünün özgünlüğü hakkında kaygı taşıyan çevreler Sirtaki sözcüğünü dejenere olmuş, içi boşaltılmış bir sözcük olarak görür ve bu yüzden genellikle Hasapiko sözcüğünü kullanırlar. Bu kültürü fazlaca bilmeyenler ise Hasapiko Argo için bile Sirtaki isimlendirmesini kullanırlar.